RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Erg leuke site
(22 juni 2006)


Dag Rozemarijn,

Ik heb met veel plezier op je site zitten lezen. Lang geleden dat ik iets van Nijhoff had gelezen. Jammer dat je geen eigen gedichten op je site hebt staan, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Ik kwam op je site via 'middeleeuwse mystiek' omdat ik net (weer eens) de Navolging van Christus van Thomas à Kempis heb gelezen en daaromheen wat rondneusde. Dat vind ik nou middeleeuwse mystiek (je hebt af en toe wat middeleeuws geduld nodig). Maar ik vind het vooral doorleefde mystiek, het kan me diep raken omdat de geloofsbeleving van de mens in alle diepte zo ontzettend herkenbaar en van nu is.

Misschien om ook eens aandacht aan te geven op je (overigens erg leuke) site?

Met vriendelijke groeten,
Ben Schoon
Antwoord     (24 juni 2006)


Dag Ben,

dank voor je aardige reactie op mijn site. Ik heb natuurlijk meteen zelf ook eens 'middeleeuwse mystiek' ingetypt op Google en vond mijn website nota bene bovenaan de lijst met treffers. Erg leuk!

W.b. Nijhoff: ik ben al een tijdje van plan de gedichten die op mijn site staan aan te vullen met een biografie over Nijhoff, maar ik kom er steeds maar niet toe. Wellicht deze zomer. Een bijzondere man, die een bijzonder leven heeft geleid. Leek me een mooie aanvulling op zijn (prachtige) gedichten.

Er staan overigens wel gedichten van mijzelf op mijn website: ze zijn te vinden onder 'Ithaka'. Dat is het dichterscollectief waar ik lid van ben. Je kunt daar kiezen voor een button 'Om te lezen: gedichten uit Ithaka'. Maar ik begrijp als je via de mystiek op mijn site bent gekomen, dat dat een beetje verstopt zit.

Thomas van Kempen is voor mij een beetje 'laat': hij hoort al echt bij de Moderne Devotie. Tijdens mijn studie heb ik mij echt met de eeuwen daarvoor beziggehouden (12e, 13e, 14e eeuw). De mystiek uit die eeuwen is heel vrij en bevrijdend (ik mag mijn eigen weg naar God zoeken, ik ben als persoon waardevol en ten diepste goddelijk), terwijl de teksten uit de Moderne Devotie (14e, 15e eeuw) heel sterk zijn ingebed in een kader van ideeen over vroomheid en een levenshouding van de minste te moeten zijn. Er is ontzettend veel geschreven binnen de Moderne Devotie, maar al die teksten zijn nauwelijks onderscheidend.

Het kapittel van Windesheim verbood zelfs de vrouwen te schrijven over mystiek, zodat er geen teksten in de trant van Hadewijch of Teresia van Avila of Julian van Norwich uit de Moderne Devotie zijn ontstaan. Ipv zoeken naar God ging de zoektocht sterk naar het eigen geweten, innerlijk beleefd geloof, deugdzaamheid.

Dat neemt niet weg dat Thomas a Kempis een monumentaal werk heeft geschreven dat een goede weerspiegeling is van de tijdgeest van zijn tijd.

Helaas dus geen Moderne Devotie op mijn website, maar ik denk dat daar via google zeker veel over te vinden zal zijn...

Nogmaals dank voor je reactie, het is altijd leuk om iets van je (meestal anonieme) bezoekers te horen!

Vriendelijke groet,

Rozemarijn.

RozemarijnOnline
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2006