RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Kenmerken Ida Gerhardt
(29 juni 2008)


Goedenavond,

Ik ben voor school bezig met een poezieopdracht. Wij moeten voor deze opdracht 2 dichters kiezen en bij ieder hen biografie kenmerken en stroming. Verder moeten we van iedere dichter 5 gedichten kiezen en daar een motivatie bij schrijven. Vervolgens 2 Gedichten uitkiezen en die verder analyseren.

Waar ik nu mee in de knoop zit is het volgende: ik heb als 1 van de dichters de dichtster Ida Gerhardt, maar ik kan nergens duidelijk de kenmerken van het poetische werk van Ida Gerhardt vinden.

Zouden jullie mij een aantal van die kenmerken kunnen sturen? Het hoeft niet in een verhaal verwerkt te zijn dat doe ik zelf wel.

Met vriendelijke groet, Stevie
Antwoord     (30 juni 2008)


Dag Stevie,

Ik ben niet zo bekend met het werk van Ida Gerhardt, maar ik weet wel dat zij bekend staat om thema's als de natuur (m.n. het Nederlandse landschap), religie en de Griekse en Romeinse oudheid (zij was lerares klassieke talen).

Haar gedichten kenmerken zich door vaste vorm (gelijkmatige strofen, vast metrum) en gebruik van rijm. Dit in een tijd (de jaren '40, '50 en '60) die zich juist kenmerkte door het loslaten van vaste vormen.

Je kunt daar meer over lezen op de website van de KB (de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag): http://www.kb.nl/dichters/gerhardt/gerhardt-01.html

Links aldaar kun je klikken op "Trouw aan traditie" en daar kun je meer lezen over het gebruik van formele kenmerken van haar gedichten. Bijv:

--
Die avant-garde nam in het eind van de jaren veertig het heft stevig in handen in de vorm van de Beweging van Vijftig. Dichters als Lucebert, Gerrit Kouwenaar, Simon Vinkenoog en Bert Schierbeek distantieerden zich van de traditionele 'gekunstelde' wijze van dichten: vormvastheid, rijm en metrum waren uit den boze. Gerhardt ging hier niet in mee, zij hield vast aan wat ze had geleerd van J.H. Leopold: 'Wèrk op de vorm' (Gerhardt, 2005, p. 45). In zijn voetsporen tredend bleef zij traditioneel en symbolistisch dichten in een tijd van vernieuwing. Naast Leopold kunnen ook Nijhoff, Vasalis en Albert Verwey genoemd worden als voorbeelden voor Ida Gerhardt.
--
Gerhardt onderscheidde zich van veel van haar tijdgenoten door haar gedichten in vaste vormen aan te bieden. Waar, vooral in de jaren vijftig, poëzie zo ongedwongen en vrij mogelijk moest zijn, schreef Gerhardt in voorgeschreven vormen zoals, sonnetten, kwatrijnen, sapphische strofen en rondelen. Gedichten zonder eindrijm zijn nog bij uitzondering in haar werk terug te vinden, maar aan een vast metrum bleef ze altijd trouw.
--

Hopelijk kom je hier verder mee. Veel succes ermee!

Rozemarijn.

Versanalyse en close reading

Re:     (30 juni 2008)


Hallo Rozemarijn,

Dit zal zeker veel helpen met het maken van mijn opdracht! Heel erg bedankt voor de informatie!

Stevie
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2008