RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Martinus Nijhoff
(25 februari 2012)


Hallo,

Ik moet voor Nederlands een poëzieverslag maken over het gedicht 'De wandelaar' van Martinus Nijhoff. De analyse die u heeft op uw website heeft me hier heel erg bij geholpen. Hij was heel duidelijk.

Maar voor het verslag moet ik ook een analyse maken van de vorm van het gedicht, en ik vroeg me af of u me hier een beetje mee op weg kon helpen. Weet u bijvoorbeeld wat voor soort gedicht het is? is het een sonnet? En klopt deze rijmschema: abba cddc effe ghhg ijji kllk?

Ik moet ook kijken of de volgende aspecten in het gedicht voorkomen en waar precies: herhalingen op klankniveau, woordniveau en zinsniveau. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met alliteratie, binnenrijm en volrijm etc.

Alle hulp die u me kan geven waardeer ik.

met vriendelijke groeten,

Parisa.
Antwoord     (26 februari 2012)


Dag Parisa,

wat een poëtische naam heb je, Parisa, mooi. Fijn dat mijn bespreking over 'De wandelaar' duidelijk was. De bedoeling van mijn website is vooral om mensen die gedichten lezen te helpen om te begrijpen waar een gedicht precies over gaat.

Maar ik zal je ook een eindje op weg helpen met de vragen die je nu nog hebt.

Een sonnet heeft een vast aantal regels: 4 + 4 + 3 + 3.
Dit gedicht heeft echter een ander aantal regels: 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4.
Zo kun je al gemakkelijk zien dat het geen sonnet is. Het gedicht bestaat uit zes strofen van elk vier regels (kwatrijnen). Het rijmschema dat je hebt opgeschreven, klopt.

Assonantie is de herhaling van een klinker in een regel (bijv. een a of e of o). Voorbeelden: strofe 1: eenzaam-leven; langs-landschap; strofe 2: vlaams-gelaat; strofe 5: hoge-toren.
Alliteratie is de herhaling van een medeklinker in een regel, als eerste letter van een woord. Voorbeelden: strofe 1: langs-landschap; strofe 3: buig-beschouw; strofe 4: wereld-weelde; strofe 5: toeschouwer-toren; strofe 6: handen-hieven.

Meer over klankherhalingen en metrum is te vinden op mijn website: http://www.rozemarijnonline.net/poezie_kenmerken.html

Veel succes met het uitpluizen van het gedicht en met je verslag.

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.

Bespreking van het gedicht 'De wandelaar' van Nijhoff

Re:     (26 februari 2012)


Hallo,

Bedankt! Mijn ouders vonden het ook een mooie naam.

En heel erg bedankt dat u zo snel heeft gereageerd, dit heeft me heel erg geholpen. En de uitleg op de site was ook heel erg behulpzaam.

Voortaan als mensen last hebben met een gedicht zal ik ze naar uw site verwijzen!

Met vriendelijke groeten, Parisa.
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2012