RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: interpretatie 'dove herinneringen'
(1 november 2012)


Beste Rozemarijn,

dank voor je gedicht van Bloem "November" op YouTube. Heb het op twitter gezet.

Ik las ook geinteresseerd je mooie interpretatie van dit gedicht. Eén ding wil ik je voorleggen. Je schrijft dat de dove herinneringen waarschijnlijk door Bloem doof worden genoemd omdat ze geen geluid hebben. Klopt het niet meer met de context van het gedicht (de gelatenheid, het lege hart, de eentonigheid van dingen die zijn zoals ze zijn) dat ze doof zijn omdat je niet meer tot ze kunt spreken, ze niet luisteren, dus niet meer ontvankelijk zijn voor verandering; je er niets meer aan kunt veranderen?

Wat vind je daarvan? Ben benieuwd of je denkt dat dit kan kloppen.

Hartelijke groet!

Liesbeth.
Antwoord     (2 november 2012)


Dag Liesbeth,

dank voor je berichtje!

Je stuurt me een mooie gedachte over het gedicht van Bloem. De uitleg van het woordt 'doof', heb ik zo gehoord van een universitair docent tijdens een college in Utrecht. Ik vond het een plausibele verklaring, omdat het ook klopt met mijn eigen ervaring (ik kan ook de stemmen van lagere school-vriendinnetjes ofzo, niet meer 'terughoren'). In je herinneringen ben je in zekere mate 'doof'. Maar je zou kunnen zeggen, dat de herinneringen zelf dan stil zijn, niet per se doof.

Jouw interpretatie lijkt me ook zeker een mogelijkheid, de herinneringen zijn doof, luisteren niet naar je, ze zijn onverstoorbaar hoe ze zijn.

Het lijkt mij dus zeker dat je het gedicht zo kunt lezen. Overigens zijn er bij de meeste gedichten meerdere verklaringen en interpretaties mogelijk. Juist door de compactheid van de tekst, wordt er weinig uitgelegd; en door poetisch taalgebruik wordt er vaak veel gesuggereerd.

Leuk dat je de moeite nam om dit even te laten weten. Nog veel poetisch plezier gewenst (in deze regenachtige novembermaand...)!

Met groet,

Rozemarijn.


Bespreking Bloem, 'November'   

of ga naar: YouTubekanaal RozemarijnOnline
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2012