RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Gedicht Leopold
(5 april 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik moet iets vertellen over het gedicht 'Regen' van J.H. Leopold. Ik heb echter nog een aantal vragen over het gedicht zou u deze misschien voor mij kunnen beantwoorden?

In de derde strofe wordt verteld wat er allemaal in die druppel te zien is. Nu was mij niet helemaal duidelijk wat hij hier precies mee bedoelt. Wil hij hiermee aangeven dat als je goed kijkt er meer om je heen is dan je denkt?

Ook had ik als thema: eenzaamheid. Zou dit kunnen?

Ik moet het gedicht ook voordragen. Ik moet dan toch na elke regel even kort pauze houden door het enjambement? Als er een ; staat moet ik dan ook een pauze inlassen? Het rijm en het enjambement is toch bedoelt om meer nadruk te leggen op de inhoud?

Ik hoop dat u mijn vragen wilt beantwoorden,

Met vriendelijke groeten, Robert.


Bespreking gedicht 'Regen' van Leopold
Antwoord     (7 april 2013)


Dag Robert,

Je vraagt je af wat het betekent dat in het gedicht 'Regen' in de regendruppel de hele wereld wordt weerspiegeld. Jij veronderstelt dat hij daarmee wil zeggen: als je goed om je heenkijkt, zie je meer dan je denkt. Dat kun je er in lezen, maar dat kan ook door gewoon om je heen te kijken, zonder druppel.

Het lijkt me preciezer om te zeggen: als je heel nauwkeurig naar iets kijkt, zie je daar meer in dan je denkt; als je maar heel goed kijkt, zie in je in iets heel kleins de grote dingen uit de wereld terug; in het kleinste onderdeel van de natuur, zit de hele natuur vervat.


Je vraagt je af of een thema van het gedicht eenzaamheid is. Dan is de vraag: wie is er dan eenzaam? Er zit geen 'ik' in dit gedicht. Wel is er impliciet iemand die achter het glas staat, naar de druppel kijkt, het 'kille blauw' opmerkt en de 'bedroefde ruiten'. Deze impliciete toeschouwer is dus wellicht 'bedroefd' en vindt het licht 'kil'.

Of deze persoon ook eenzaam is, kan ik niet zo uit het gedicht halen. Wellicht zijn er achter het glas, binnen, nog meer mensen, dat vermeldt het gedicht niet. Ook zou ik denken: als alles in de druppel weerspiegeld wordt, dan wordt ook de 'ik' achter het vensterglas er in weerspiegeld - en daarmee is de 'ik' verbonden met alles in de wereld.


Dan over de voordracht. Iedereen draagt poezie anders voor; zoek wat bij jou past.

Als algemene tips zou ik kunnen zeggen:

- probeer de inhoud te vertellen, zoals je bij proza dmv intonatie de inhoud probeert over te brengen
- als je pauzeert aan het einde van elke regel, dan kan het gedicht wat 'stokkerig' overkomen. Zeker bij enjambementen, dus als de zin doorloopt naar de volgende regel, hoef je nauwelijks te pauzeren
- houd korte pauzes bij leestekens (komma, punt, puntkomma), zoals je ook zou doen bij proza

Heel veel succes bij je tentamen!

Met hartelijke groet,

Rozemarijn.

Bespreking gedicht 'Regen' van Leopold

Antwoord     (8 april 2013)


Beste Rozemarijn,

Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ga je tips zeker gebruiken.

Met vriendelijke groeten, Robert.
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2013