RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Dialect
(1 november 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik heb een probleempje voor school want ik snap iets niet zo goed. De opdracht was dat ik een kort (7 à 10 regels) antwoord moet geven op deze vraag: "Is dialect een taal voor simpele zielen?"

Kunt u mij hierbij helpen. Bij het antwoord moet je ook het dialect op een taalkundig en maatschappelijk standpunt bekijken.

Ik heb al zo'n 6 regels tekst. Maar ik weet niet zo goed hoe ik verder moet. Alvast bedankt :)

Vriendelijke groeten,

Khuseyn.
Antwoord     (3 november 2013)


Dag Khuseyn,

Ik ben benieuwd welk antwoord jijzelf zou geven op deze vraag: ja of nee?

Dialecten, of streektalen, zijn al heel oud. De overkoepelende standaardtaal, zoals het standaard-Nederlands (en iets soortgelijks geldt ook voor het standaard-Vlaams, vermoed ik), is er later uit geconstrueerd, zodat binnen de moderne landgrenzen iedereen elkaar zou verstaan (en gedrukte boeken een groter afzetgebied hadden).


Historisch gezien luidt het antwoord op de vraag dus: nee. Dialecten zijn volwaardige talen, waarin iedereen zich volledig kan uitdrukken.

Maatschappelijk ligt het antwoord denk ik iets genuanceerder. Op hogere onderwijsinstellingen, universiteiten, of bij hogere functies in het bedrijfsleven, wordt weinig dialect gesproken. Soms wordt er op neergekeken als je het spreekt. Misschien denken mensen dan soms wel dat dialecten er alleen zijn als "huis tuin en keuken-taal", dus voor "simpele zielen".

Sterker, tegenwoordig wordt er op universiteiten vaak onderwijs gegeven in het Engels, en wordt de eigen moedertaal dus niet meer gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. In die zin wordt zelfs de hele Nederlandse taal alleen nog maar voor "huis tuin en keuken-gesprekjes"...


Mijn antwoord zou dus zijn: nee. En mensen die hier "ja" op antwoorden, hebben, vrees ik, weinig historisch besef.

Veel succes met je opdracht.

Vriendelijke groet,

Rozemarijn.

Literaire website RozemarijnOnline

Antwoord     (3 november 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik had "ja" geantwoord op de vraag. Ik ga ook volledig akkoord met uw antwoord.

Bedankt voor uw hulp.

Vriendelijke groeten,

Khuseyn.
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2013