RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Thematieken gezocht
(28 oktober 2014)


Hallo Rozemarijn,

Ik ben Laura en ik zit in vwo 6. Aanstaande vrijdag moet ik een presentatie houden over Hendrik Marsman. Nu moet ik de thema's van zijn gedichten noemen, maar ik kan nergens precies deze thema's vinden.

Ik kwam tijdens mijn zoektocht op internet terecht op uw site en het leek mij wel dat u verstand heeft van poëzie. Mijn vraag is dus of u de thema's weet van de gedichten van Hendrik Marsman.

Groetjes, Laura.
Antwoord     (29 oktober 2014)


Dag Laura,

Ik denk dat je in een goede literatuurgeschiedenis zeker meer moet kunnen vinden over Marsmans thematieken.

Ook het internet kan je al verder helpen. Marsman wordt gerekend tot stromingen als vitalisme (intens, gevaarlijk zelfs, willen leven) en expressionisme (emoties uiten, zonder beperkt te worden door regeltjes). Hierbij is de vorm van een gedicht minder belangrijk. Hij was zeer internationaal georiënteerd en reisde veel.

Verandering in de loop van zijn oeuvre: vitalisme (vroege werk) en het expressionisme (vanaf jaren '30). Stroming: Modernisme (aandacht voor de stad, voor techniek, enz.; doorbreken v.d. vaste versvorm, vrije vers (loslaten van formele kenmerken), gebruik van het gewone woord, spreektaal).

Ik heb ook nog even in Lodewick (Literatuur; geschiedenis en bloemlezing) gekeken. Daar worden nog verschillende thematieken genoemd. Eerste periode van zijn dichterschap (1919-26): groots en meeslepend willen leven; verlangen naar een groots leven (vitalisme). Tweede periode (1929-33): zoeken, teleurstelling, vrees voor de dood (gehechtheid aan het leven in het vitalisme, was in feite al een uiting van doodsangst). Derde periode (na 1936): nieuwe bloeiperiode dichterschap, dood is niet meer angst, maar voltooiing van het leven, leven is zinvol, meer evenwicht (tot zijn vroege dood in de oorlog, in 1940).

Succes met het voorbereiden van je presentatie,

met vriendelijke groet,

Rozemarijn.

---

Meer lezen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Marsman
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitalisme_(literatuur)
http://www.rozemarijnonline.net/poezie/marsman-vliegmachine.html (va. 2e helft antwoord, de "literaire context")

Poeziegeschiedenis

Antwoord     (29 oktober 2014)


Hallo Rozemarijn,

Bedankt voor je informatie, tijd en hulp! Ik heb er erg veel aan voor mijn presentatie. Nogmaals bedankt!

Groetjes, Laura.
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2014