RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Parnassus of Helikon
(6 februari 2015)


Dag Rozemarijn,

met genoegen bezoek ik sinds enkele weken jouw website, waarop ik bij toeval terecht kwam. Het geeft inspiratie en rust.

Jaap schreef je onlangs (op 2 jan.): "De Zangberg is de Parnassus, waar de Muzen wonen, niet de Olympus, waar inderdaad de Goden wonen".

Nu maakt het mij niet zoveel uit, maar zijn opmerking is onjuist. Met de Zangberg wordt de berg Helikon bedoeld. Het was daar dat de Muzen woonden, die Apollo inspireerde. De bron die op de berg Helikon ontsprong gold dan ook als Inspiratiebron.

Met dank voor wat je geeft.

Hartelijke groet,

André.

---

Bespreking gedicht Wellekens - Kunstliefde

Antwoord     (7 februari 2015)


Dag André,

allereerst dank voor je complimenten voor mijn website. Leuk om te lezen!

Dank voor je toelichting bij het woord Zangberg. Ik had het bij het vorige mailtje even nagezocht op Wikipedia, waar ik vond dat de Muzen op bergen wonen als de Parnassus en de Helikon. Op beide ontspringt een bron.

Nu heb ik ook nog maar even het WNT (Woordenboek der Nederlandse taal) erop nageslagen, dat tegenwoordig online staat, en het woord 'zangberg' opgezocht. Deze geeft: "Berg in de Grieksche mythologie, t.w. de Parnassus, Helicon of Pindus, waar Apollo en de Muzen verblijf houden en die voorgesteld wordt als oorsprong en centrum van de dichtkunst."

Blijkbaar kan Zangberg dus naar zowel Parnassus als naar Helikon verwijzen. Ik geloof dat veel mythen op allerlei punten onderling verschillen, dus wellicht zit daar al de oorsprong van de verwarring. Ik zal in ieder geval de betreffende pagina aanvullen als ik binnenkort m'n website weer eens bijwerk!

Dank voor je berichtje en ik wens je nog veel mooie wandeltochten toe!

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking

Re:     (7 februari 2015)


Dag Rozemarijn,

na héél veel jaren alle schoolspullen te hebben bewaard is alles vorige week aan het oud papier meegegeven. Toch nog te vroeg, want nu kan ik niet meer nakijken wat ik destijds heb geleerd en moet het dus doen met wat in mijn hoofd zit. Zeker is dat Apollo op vele plaatsen is ingezet, zo gaat dat met goden, en uitleg op het internet vaak nogal uiteenloopt.

Overigens wilde ik niet belerend optreden... Weet dat ik heel goed kan leven met je uitleg en je daarin hoog acht.

Zeker zal ik blijven wandelen.
Trouwens, in het jaar dat ik vanuit 's -Hertogenbosch naar Santiago de Compostela liep, maakte jij jouw gedicht "Pelgrim". Toevallig maakte ik in datzelfde jaar mijn gedicht "Peregrino".

Eigenlijk durf ik het al nauwelijks meer gedicht te noemen wanneer ik door jouw deskundige uitleg en bespiegelingen grasduin... Het was meer een samenvatting van wat me onderweg had beziggehouden.

Dank voor je reactie, ik zal je website blijven raadplegen en nogmaals succes met alles.

Fijn weekend. Hartelijke groet,

André.

voettochtcompostela.wordpress.com en catharijneverhalen.nl

Re:     (11 februari 2015)


Dag André,

Ik heb je gedicht met plezier gelezen (vergelijk nooit gedichten, een gedicht is geslaagd als het iets weet uit te drukken, in woorden weet te vangen, van een gedachte, een gevoel, een ervaring, een beeld, dat je tot uitdrukking wilde brengen). Zo gaat ieder zijn pelgrimstocht - en wellicht is het leven zelf in feite al een pelgrimstocht.

Je gedicht deed me ook denken aan Ithaka van Kavafis, waarin het gaat om de reis en niet om het einddoel.

Ik wens je nog vele mooie reizen toe, met wellicht inspiratie voor toekomstige gedichten.

Met vriendelijke groet!

Rozemarijn.

Kavafis - Ithaka

Re:     (11 februari 2015)


Dag Rozemarijn,

het is niet om aan de gang te blijven, maar ik wil je toch oprecht bedanken voor je aardige reactie. Ik hoefde het niet te verwachten.

Inderdaad is mijn gedicht bedoeld als bespiegeling van mijn persoonlijke gevoelens en emoties, vervat in woorden die beelden en gevoelens overbrengen. Ook is het zo wat jij schrijft, en wat ikzelf ook vertel in mijn verhaal, dat een pelgrimstocht iets wegheeft van je eigen levensverhaal waarin de mens die je bent zich toont.

Zonder er bewust mee bezig te zijn geweest, kende ik het gedicht Ithaka van Kavafis natuurlijk. Het heeft zeker ergens in mijn achterhoofd gezeten. Het was louter toeval dat ik het op jouw website weer tegenkwam want ik was op zoek naar Martinus Nijhoff. Nadien heeft het me wel weer bezig gehouden.

Sinds vanmiddag ben ik in Zuid-Portugal en heb hier de komende vier weken ruim de tijd om (ook) in jouw website(s) te grasduinen. Ik doe dat met interesse en bewondering. Je lijk me een Bezige Bij die gedegen werk levert.

Uiteraard blijf ik wandelen want "met wandelen lossen alle dingen zich op" volgens Kierkegaard: Solvitur ambulando. En het is goed voor de conditie.

Moge het je goed gaan en ik wens je succes met de vele dingen waarmee je doende bent.

Nogmaals erg veel dank en hartelijke groet,

André.

voettochtcompostela.wordpress.com en catharijneverhalen.nl

Re:     (12 februari 2015)


Dag André,

achter iedere naam die langskomt online of in mijn gastenboek, zit een mens, met een heel leven... Ik probeer dat altijd door het beeldscherm heen te blijven zien. Op de dag dat de wanhopige scholieren die het gedicht dat ze moeten bespreken niet begrijpen, geen medelijden meer bij me oproepen maar irritatie, zal ik simpelweg m'n gastenboek rigoreus sluiten... ;-)

Ik hoop dat je in je Portugese weken de gelegenheid hebt om nog eens van Nijhoff te genieten - hij is mijn persoonlijke favoriet. Mooie en hopelijk een beetje zonnige wandelingen toegewenst daar!

Met groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een besprekingPoëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Analyseren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home       Gastenboek       Gastenboek 2015