RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Biografie Nijhoff
(4 maart 2016)


Beste Rozemarijn,

We hebben eerder summier contact gehad. Ik richt mij momenteel voornamelijk op het schrijven en vertalen van teksten over onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Een deel daarvan publiceer ik op een weblogje van eigen makelij thehiddenlaw.wordpress.com. Misschien vind je het aardig om daar eens een kijkje te nemen.

De reden dat ik je schrijf is overigens jouw beschouwing over Martinus Nijhoffs leven en poëzie uit 2001. Ik kwam toevallig op jouw website terecht toen ik naar biografische informatie over Nijhoff zocht. Het is een heel goed stuk en het is het meest samenhangende stuk over dit onderwerp dat ik ken, afgezien van Van den Akkers moeizaam leesbare Dichter in het grensgebied (de dubbelzinnigheid van de titel stoort me ook), maar dat gaat meer over het werk dan over het leven.

Weet jij misschien of er daadwerkelijk een biografie van Nijhoff in aantocht is? Het is toch ongelooflijk dat Nederlands grootste dichter geen biografie heeft. Ik vind op het web berichten vanaf 1986 dat Andreas Oosthoek op korte termijn met een biografie voor de dag zal komen, maar dat wordt een beetje onwaarschijnlijk als dat al dertig jaar lang, jaar in jaar uit, wordt aangekondigd.

Klopt het trouwens dat jouw beschouwing niet helemaal af is? Er zijn bijvoorbeeld voetnoten zonder tekst.

Met waardering en hartelijke groet,

Arie.

Antwoord     (6 maart 2016)


Dag Arie,

Dank je wel voor je aardige complimenten, heel erg attent van je om de moeite te nemen mij daarover te mailen.

Net als jij ben ik momenteel met mijn eigen websites bezig (ben m'n liedjessites helemaal aan het vernieuwen). Heel toevallig dat je op Nijhoff terechtkwam.

Over een mogelijke biografie over Nijhoff weet ik niets - hoewel zijn leven zou lezen als een spannend boek. Inderdaad onbegrijpelijk dat dat er niet is.

Je hebt volkomen gelijk dat de laatste alinea's en de noten van het stuk over Nijhoff niet af zijn. Het zijn eigenlijk mijn aantekeningen voor een voordracht voor een poeziegroep - het was dus ook niet helemaal uitgewerkt. En mijn plan was om de gebruikte artikelen te scannen en bij de noten te plaatsen - maar dat is er nooit van gekomen en zoals dat gaat weet ik momenteel niet eens meer in welke doos ik die kopietjes zou moeten zoeken. Maargoed, beter dat er iets op staat, dan niets. Ooit zal ik ook m'n RozemarijnOnline-website nog eens gaan herzien... ooit...


Ik wens je heel veel plezier met het schrijven voor je eigen website. Je kunt daar duidelijk zowel creatief als inhoudelijk heel veel op kwijt en je hebt de inhoud in ieder geval geheel in de hand.


Met ook van mijn kant dank voor het eerdere plezierige contact, en nogmaals dank voor je attente bericht. Wellicht tot een volgende keer dat we op elkaars websites belanden,

met vriendelijke groet!

Rozemarijn.

Leven en werk van Martinus Nijhoff

Re:     (9 maart 2016)


Beste Rozemarijn,

Het was niet helemaal zo toevallig als je veronderstelde, dat wil zeggen: mijn belangstelling voor Nijhoff is diep en is al decennia geleden ontloken, lang voordat ik van jouw bestaan had vernomen.

Veel plezier met alle bezigheden. Ik zal jouw website RozemarijnOnline in de gaten blijven houden, omdat ik deze zeer de moeite waard vindt. Er zijn een aantal websites die ik via The Hidden Law 'volg', maar dat lukte bij jouw website niet (geen feed gedetecteerd). Dat is uiteraard geen probleem verder.

Hartelijks,

Arie.

Re:     (17 maart 2016)


Nog even over je belangstelling voor Nijhoff: zelf ervaar ik hem als de beste dichter uit het Nederlandse taalgebied, die toch wel met kop en schouders uitsteekt boven een daarna volgende best grote groep van goede en mooie dichters. Het is inderdaad niet goed te begrijpen waarom die biografie er nooit is gekomen, zeker omdat hij een veelbewogen en boeiend leven heeft geleid.

M'n lezinkje was voornamelijk gebaseerd op de knipselmap (!) van de bibliotheek, die behoorlijk goed voorzien was van allerlei artikelen die door de jaren heen waren verschenen in kranten en tjdschriften.

Alle vier de websites die ik heb gemaakt, heb ik vrolijk in elkaar geknutseld in het (indertijd geheel bij de tijdse) html 4.1. Omdat de laatste jaren html5 steeds meer de norm wordt, beginnen ze een beetje ouderwets te raken. Misschien moet ik me daar ooit nog over gaan buigen, maar voorlopig doe ik het even met m'n piepende wagens.

Met veel groeten!

Rozemarijn.

Leven en werk van Martinus Nijhoff

Re:     (20 maart 2016)


Beste Rozemarijn,

Jouw Nijhoff-stuk heb je gebaseerd op knipselmappen - des te bewonderenswaardiger wat je gepresteerd hebt! Ik deel jouw mening over Nijhoff, maar weet je wat ik zo merkwaardig vind: zijn verzen zijn niet gemakkelijk te memoriseren.

Toevallig ben ik daar vrij goed in - mijn moeder kent ook al veel gedichten uit het hoofd, en mijn vrijgemaakt-gereformeerde opvoeding heeft me elke maandag een berijmd psalmvers uit het hoofd laten leren - maar Nijhoffs verzen vind ik echt heel moeilijk te onthouden. Ik herinner mij dat ik in een sombere periode gevoelig was voor Nijhoffs 'De Grot': 'Geen sprankje licht wijs ons een uitweg aan. / het pad waarlangs wij kwamen stortte dicht. / Wij blijven, telkens stotend ons gezicht, / Gebukt de richting die wij gingen gaan', enz. Uit het hoofd, ik hoop dat ik het goed heb gedaan, maar ik weet het vervolg niet meer precies, en dat overkomt me bijna nooit, zeker niet met verzen die ik heel mooi vind.

Vergeef me als ik fouten heb gemaakt, want ik typ in het donker en zie mijn toetsenbord haats niet.

Veel dank voor je mail, een een hartelijke groet weerom,

Arie.Poëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Interpreteren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home       Gastenboek       Gastenboek 2016