RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Metrum Sonneveld
(13 januari 2017)


Hallo Rozemarijn,

Ik kwam op jouw website terecht en heb er erg veel aan alle informatie die erop staat.

Ik moet voor Nederlands nog een mondeling doen voor het staatsexamen. Ik heb dus helemaal geen les gehad over poëzie. Ik merk dat ik het erg lastig vind om te bepalen wat ik allemaal bij gedichten moeten analyseren en waar ik kennis over moet hebben zodat ik het mondeling goed kan voeren.

Ik vind het bijvoorbeeld erg moeilijk om de songtekst van Wim Sonneveld, 'Het dorp', te analyseren. Het lukt me niet goed om het metrum te bepalen. Het komt er bij mij op neer, dat ik zo'n beetje alle woorden onderstreep.

Zou je me onder andere hiermee kunnen helpen? Onderstaand voeg ik het gedicht toe.

Groetjes, Elske.

Antwoord    (16 januari 2017)


Dag Elske,

Ik begrijp dat je het metrum van 'Ons dorp' lastig vindt om te bepalen, omdat het hier om een liedtekst gaat en niet om een gedicht. Een gedicht lees je in gedachten of lees je voor; maar een liedtekst is op muziek gezet en volgt het ritme van de maatsoort. Bijvoorbeeld 1 lettergreep kan lang aangehouden worden (bijv. 2 of 3 of 4 tellen) en dan raak je het tellen van het metrum (zoals bij gedichten) kwijt.

Om een lied te ontleden, heb je begrippen uit het liedonderzoek nodig, zoals maatsoort. Bijv. de zin 'en laaaaangs het tuinpad', daar wordt het ene woord 'langs' echt heel veel tellen aangehouden.

Het lied is een vrije bewerking naar een Frans chanson ('La montagne' van Jean Ferrat). Dat betekent dat Friso Wiegersma zijn tekst heeft geschreven op een bestaande melodie - en dus rekening heeft gehouden met het ritme en de lange en korte noten van die melodie - en dus niet zozeer met een vast metrum.

Desalniettemin kun je - totaal ongebruikelijk - natuurlijk de beklemtoonde tellen stug doortellen (of: ervoor kiezen om het ritme van de maatsoort door te tellen, door op elke tel zonder lettergreep in gedachten 'la la la' in te vullen.

In beide gevallen kom ik uit op een jambe (dus: onbeklemtoond - beklemtoond). Ik heb hieronder het eerste couplet en het refrein onderstreept wat beklemtoond is, dan zie je gemakkelijk de afwisseling.

Veel succes met het voorbereiden van je mondeling.

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking

---

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
enz.

refr.:
En langs het tuinpad van m'n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat 't nooit voorbij zou gaan


Hierbij komt wel antimetrie voor (de beklemtoonde lettergreep valt op een daling), maar als je blijft doortellen, kom je toch steeds goed op een jambe als metrum uit (dat is niet het geval als het niet om een vast metrum gaat). Bijv. bij 'heb' (r1), 'van' (r3) en 'op' (r4) gaat het om antimetrie.Poëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Interpreteren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home       Gastenboek       Gastenboek 2017