RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Citaat Valerius
(5 februari 2018)


Beste Rozemarijn,

Bij toeval kwam ik vandaag terecht op een pagina waar het gedicht  'Het carillon' van Ida Gerhardt  wordt toegelicht. Helder en duidelijk.

Maar ik wil daar toch graag een toevoeging bij geven, betreffende het citaat van Valerius dat in dit gedicht is opgenomen. Het gaat hier namelijk om de regel 'Wij slaan het oog tot U omhoog', afkomstig uit het lied 'O Heer, die daar des hemels tente spreidt'.

Dit lied wordt al eeuwenlang in de meeste protestantse kerken van Nederland gezongen, het staat in het Liedboek. Ik ken het uit mijn hoofd, want als kind moest ik op school, in de jaren '60, psalmverzen en vaderlandse liederen leren, waarbij Valerius' Gedenck-clanck favoriet was!

Dus ik vermoed dat in de oorlog veel mensen op straat zachtjes meezongen met het carillon. Ik doe het trouwens nog steeds met ons carillon in Houten, dat ook de Beatles op het repertoire heeft, maar ook nog steeds Valerius.

Succes met de poëzie verder!

Met vriendelijke groet,

Victor.

---

'Het carillon' van Ida Gerhardt

Antwoord    (6 februari 2018)


Dag Victor,

Dank je wel voor je aanvulling op het gedicht van Gerhardt. Wat ontzettend attent van je, dat je de moeite hebt genomen om mij dit even te laten weten.

Je hebt volkomen gelijk, het is gewoon een letterlijk citaat. En het erge is: ik had het kunnen weten, want het lied staat in de liedbundel Kun je nog zingen, zing dan mee (van Veldkamp en De Boer) en die heb ik hier gewoon in huis.

Zogauw ik mijn website weer bij ga werken, zal ik het zeker aanvullen.

Nogmaals dank voor de moeite! En met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  'Het carillon' van Ida Gerhardt
•  Alle gedichten met een bespreking
Poëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Interpreteren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home       Gastenboek       Gastenboek 2018