RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Versregels, zinnen en metrum
(8 maart 2018)


Beste Rozemarijn,

Ik volg de deeltijd lerarenopleiding Nederlands. Voor het vak Poëzie-analyse moet ik verschillende gedichten analyseren. Tijdens mijn zoektocht op internet hierover, kwam ik op uw site terecht. Wat ontzettend bruikbaar! Ik heb al veel meer inzicht gekregen in de poëzie.

De uitleg van het gedicht 'Glazenwasser ziet schilderijen' van Menno Wigman komt aardig overeen met mijn eigen interpretatie. Ik heb echter nog wel een paar dingen waar ik niet helemaal uitkom.

* Klopt het dat hier sprake is van een blanke vers? Het gedicht heeft namelijk weinig tot geen eindrijm, maar er is wel weer sprake van assonantie. Het is geen vrije vers toch? Want dan zou het helemaal rijmloos zijn, dacht ik. Kunt u mij vertellen of ik juist zit?

* Een versregel is niet hetzelfde als een zin toch? Klopt het dan bijvoorbeeld dat de eerste versregel volledig 'Auto's, gelach, geraas: alles slaat dood op zeven hoog'? Of is de versregels: 'Auto's, gelach, geraas: alles slaat dood' en begint de tweede versregel dan met 'op zeven hoog. Ik hoor alleen mijn spons'. Met andere woorden: Is een versregel dat wat je op papier ziet of vormt het een volledige zin?

* U schrijft in uw analyse dat het metrum grotendeels regelmatig is (jambe). Ik zit dan waarschijnlijk een aantal keer fout met het bepalen van de klemtoon. Vooral bij woorden van één lettergreep ga ik de mist in, denk ik. Ligt hier niet altijd de klemtoon op? Zijn er regels of handige trucjes?

Ik hoop dat u mij kunt helpen. Met uw antwoorden en de uitleg op uw website kom ik er dan wel uit.

Alvast hartelijk dank, vriendelijke groet,

Paula.

Antwoord     (11 maart 2018)


Dag Paula,

Dank voor je complimenten voor mijn website. Wat betreft het gedicht 'Glazenwasser':

(1). Nee, ik zou dit niet als een vrij vers bestempelen. De dichter heeft duidelijk nagedacht over klankovereenkomsten aan het einde van de regel - het is weliswaar geen vol rijm (behalve schilderij-bij), maar wel assonerend rijm.

(2). Een regel is alles op dezelfde hoogte, een zin loopt van een hoofdletter tot een punt. Het is dus totaal iets anders.

Als je je een lijntjesschrift voorstelt, dan is een regel: alles wat op 1 lijn geschreven is. Neem bijvoorbeeld de zin

"Rosalinda ging uit wandelen en zij nam haar zusje mee."
[zet scherm breed genoeg: alles op 1 hoogte]

Zo opgeschreven, vallen de regel (alles op 1 lijn) en de zin (van hoofdletter tot punt) samen. Maar je kunt de zin ook zo opschrijven, dat hij over 3 regels loopt:

"Rosalinda ging uit wandelen
en zij nam
haar zusje mee." (1 zin, 3 regels)

In veel hedendaagse gedichten, worden hoofdletters en interpuctie vaak weggelaten. De zin is dan: als je het gedicht zou opschrijven als proza, met normaal hoofdletter- en interpunctie-gebruik, dan loopt de zin vanaf het punt waar een hoofdletter hoort te staan, tot het punt waar de afsluitende punt hoort te staan.

(3). Over het bepalen van het metrum heb ik uitgebreid geschreven op:
www.rozemarijnonline.net/poezie_kenmerken.html
Plus: uitgewerkte voorbeelden en ezelsbruggetjes op:
www.rozemarijnonline.net/poezie/metrum.html

Let er vooral op, dat de beklemtoonde lettergrepen steeds goed moeten uitkomen in het metrum. Binnen een vast metrum, kan een onbeklemtoonde lettergreep namelijk zonder problemen op een beklemtoonde plek vallen (je moet gewoon stug doortellen als er een metrum is gebruikt).

Zie uitgebreide uitleg en voorbeelden van geheel uitgewerkte gedichten in de genoemde links.

Ik wens je heel veel succes bij je lerarenopleiding!

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking

Antwoord     (16 maart 2018)


Beste Rozemarijn,

Heb u nog helemaal geen reactie teruggestuurd... Dat neemt niet weg dat ik u erg dankbaar ben. Ik snap nu eindelijk hoe het zit met metrum. Ik meende dat er allerlei regels voor zijn, maar het moet er eigenlijk gewoon in 'passen', in het ritme.

Helder, eindelijk! Nogmaals dank.

Fijn weekend nog. Hartelijke groet,

Paula.

Antwoord     (16 maart 2018)


Fijn dat het je verder heeft geholpen! Dank voor je reactie en succes met je lerarenopleiding,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking
Poëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Analyseren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home       Gastenboek       Gastenboek 2018