RozemarijnOnline
Persbericht poëziekaarten 2008Persbericht 2008


Uitgave poëziekaarten
ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan
van het Utrechtse dichterscollectief Ithaka
1998 - 2008 Het Utrechtse dichterscollectief Ithaka viert in 2008 haar 10-jarige bestaan. Ter gelegenheid van dit feestelijke lustrum verscheen er in het najaar een setje poëziekaarten met gedichten van leden van Ithaka. De foto's zijn van de hand van fotograaf Richard Grol, de kaarten zijn vormgegeven door Meike Grol.

De kaarten werden op 8 november 2008 feestelijk gepresenteerd aan de Oudegracht in Utrecht. Een pakje bestaat uit 11 kunstzinnig vormgegeven kaarten met gedichten van 7 verschillende dichters. De kaarten zijn online te bestellen op www.rozemarijnonline.net.


Ithaka

Het Utrechtse dichterscollectief Ithaka werd in oktober 1998 opgericht door vijf Utrechtse dichters. De huidige acht leden van Ithaka zijn: Roland Thijs, Arjan Braam, Femke Krijger, Evelien Seelman, Meike Grol, Maarten de Bruijn, Tanya van der Wacht en Rozemarijn van Leeuwen.

Verschillende leden van Ithaka hebben gepubliceerd in tijdschriften, zijn genomineerd en hebben prijzen gewonnen. Een overzichtje is te vinden op de website onder het kopje Nieuws.

De poëziekaarten zijn niet de eerste uitgave van de poëziegroep. In 2002 verscheen de eerste dichtbundel van Ithaka: Onbekende havens. Deze unieke bundel bevat gedichten van vijf Utrechtse dichters en geeft een overzicht van de eerste drie jaar van het bestaan van Ithaka.


Fotograaf Richard Grol

De basis voor de vormgeving van de poëziekaarten zijn de foto's van Richard Grol. Hij is werkzaam aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en fotografeert al zijn hele leven. Hij zoekt daarbij naar het element van vervreemding in natuur en architectuur.

Eind 2005 zocht Richard Grol contact met dichters om een kunst-poëzieproject op te zetten. De dichters van het Utrechtse dichterscollectief waren meteen enthousiast. Uiteindelijk resulteerde de samenwerking in de uitgave van 11 poëziekaarten voor Ithaka's tweede lustrum: 10 kaarten voor 10 jaar Ithaka en 1 voor de toekomst.


Meer informatie

De kaarten zijn te bestellen op de website: www.rozemarijnonline.net. Een pakje van 11 kaarten kost € 5,--. Op de website is ook de afbeelding van één van de kaarten te vinden.

Voor meer informatie over de poëziekaarten, over leden van Ithaka en de dichtbundel Onbekende havens kunt u terecht op bovengenoemde website of kunt u contact opnemen met Rozemarijn van Leeuwen, e-mail: berichtje[at]rozemarijnonline.net.


AfbeeldingenVoorkant van het setje poëziekaarten.
Kaart met het gedicht Vliegtuigen van Meike Grol.