RozemarijnOnline
Versanalyse en interpretatie
-
korte analyse gedicht


Versanalyse en interpretatie
korte analyse gedicht


Kees Stip - Op een eendagsvlieg
In: Het grote beestenfeest, 1988<    
  >Op een eendagsvlieg


‘Ach,’ sprak een eendagsvlieg te Doorn,
‘hoe heerlijk is het ochtendgloren
en hoe verrukkelijk het uur
waarop het laaiend zonnevuur
verstild ter kimme wordt gedreven!
Men moest twee dagen kunnen leven.’


Kees Stip
In: Het grote beestenfeest, 1988.Men moest twee dagen kunnen leven. Een gedicht is een spiegel.
Door Willem WilminkVolgens een oude Chinese omschrijving is een gedicht een schilderij in woorden, met een idee erachter. Denk er dus maar eens over wat het idee is achter bovenstaand ‘schilderijtje’ van Kees Stip.

Een bioloog zal zeggen: ‘Dit is onjuist, want een eendagsvlieg kent de uitdrukking “ter kimme drijven” niet’. Een dominee of pastoor zal zeggen: ‘Je moet dit symbolisch opvatten. het gedicht is een aansporing om dankbaar te zijn voor elke dag die God ons geeft’. Een econoom zal zeggen: ‘Hier is de uitkomst van vele statistieken berijmd. Daaruit is namelijk gebleken dat de meeste mensen niet ontevreden zijn, maar net niet tevreden: ze zouden allemaal net iets meer willen verdienen’. Een communist zal zeggen: ‘Het gedicht is een schrijnende aanklacht tegen de ongelijkheid in de wereld’.

Geen enkele lezer cijfert zichzelf weg. Je zou dus kunnen zeggen: een literair werk (gedicht of proza) kan dan wel een schilderij zijn met een idee erachter. Maar het is toch vooral een schilderij met een spiegel erachter: iedereen ziet er zichzelf en zijn ideeën in.In: Willem Wilmink, Waar het hart vol van is. Schriftelijke cursus dichten (Houten, 1985), p18-19.   ©∗       ∗       ∗Gedicht: Kees Stip, Op een eendagsvlieg. In: Het grote beestenfeest, 1988.

Overzicht alle besprekingen gedichten: Lijst gedichten met bespreking.
© copyright 1985. Het is alleen toegestaan om gegevens van deze pagina over te nemen met gebruikmaking van de volgende verwijzing:
Willem Wilmink, Waar het hart vol van is. Schriftelijke cursus dichten (Houten, 1985), p18-19. Bron: https://www.rozemarijnonline.net/poezie_gedichten.html.

Lees meer:

poëziegeschiedenis

kenmerken van poëzie        analyseren en interpreteren

alle gedichten met een bespreking
<    
  >